VELKOMMEN TIL PHOENIX DANS

Velkommen til Livets Dans Blogg

torsdag 13. januar 2011

Dansens helende effekt på kropp og sinn

Mange som driver med magedans kan sikkert skrive under på at dansen gir en opplevelse av fysisk og psykisk velvære. Men hva er hemmeligheten til at akkurat denne danseformen har en sådan effekt på kroppen vår? Hvordan kan den urgamle dansekunsten, basert på enkle rullende og bølgende bevegelser virke vitaliserende på både kropp og sinn? Hemmeligheten ligger ganske enkelt i de rullende og sirkelformede bevegelsene, disse aktiverer energi i kroppen vår og støtter opp om god helse.

Magedansens flytende mønster og bevegelser kan sammenlignes med Tai Chi. På samme måte som denne trenings/meditasjonsformen ”frisker opp” de indre organene, gjør også magedansen det.

Tai Chi og magedans har begge den effekten på kroppen at de balanserer viktige indre organer som blant annet styrer hormonproduksjonen. Vi har hormonproduserende organer/kjertler spesifikke steder i kroppen, som på en myk og skånsom måte masseres av de myke og flytende bevegelsene. Dette bidrar til å styrke vår livskraft.

Det endokrine systemet vårt er forankret i det såkalte Chakrasytemet. Det er de syv energi punktene som befinner seg langs ryggsøylen fra underliv til toppen av hodet. Disse hormonproduserende kjertlene kalles gjerne for livshjul eller chakra og er med på å styre og balansere stoffskiftet/cellefunksjonen til hver en celle i hele kroppen. Det endokrine systemet påvirker altså helsen vår på ulike plan både fysisk og emosjonelt.

Chakraene deles inn i syv områder, alle med ulik farge.

Hvis vi begynner nedenfra og går oppover vil vi finne det første chakraet nedenfor kjønnet, det kalles rotchakra og er rødt.

Neste chakra befinner seg rett nedenfor navlen, heter hara og er orange.

Tredje chakra ligger i solar plexus og er gult.

Det fjerde chakra er i brystet/hjertet og er grønt

Femte chakra er i halsen og har fargen blå

Sjette chakra ligger i det såkalte tredje øye og er et punkt i pannen mellom øynene og har fargen indigo

Det syvende chakraet befinner seg over hodet vårt og har fargen lilla

Alt dette handler om energi. Musikk er energi, organene er som hus med energi, bevegelse er energi og energi er dessuten alltid i bevegelse. Hvis vi klarer å se dette i sammenheng med dansen, er det kanskje lettere å forstå hvordan bevegelsene kan påvirke våre indre organer og det endokrine systemet, som igjen har effekt på vårt velbefinnende fysisk og psykisk. Dansere som ønsker å forbedre sin helse gjennom magedans kan i tillegg til de pulserende, rullende, bølgende og virvlende bevegelsene, legge inn momenter med dyp og avslappende pust og gjerne danse med ekstra ”slow motion” bevegelser for å få et optimalt utbytte av dansen fysisk og psykisk.

Innenfor alternativ tankegang må alle chakraene være i balanse for at vi skal ha en optimal helse. Hvis vi tar for oss livshjul for livshjul, er det kanskje lettere å forstå hvordan det hele henger sammen og hvilke bevegelser som er effektive for å løse opp spenninger i hvert livshjul/chakra:


1 - Rot chakra:

Dette området er med på å styre vår seksualitet og kjønnshormonene våre. Det er også et område for kreativitet og skapelse. Det er viktig at hormonene her er i balanse ettersom de er med på å styre mange av de andre hormonfunksjonene i kroppen vår. Det er i dette cakraet vår fertilitet ligger og vi kan ved å bevege dette området bidra til å løse opp spenninger i bekken muskulaturen, øke blodsirkulasjonen der, foruten at det har en krampeløsende effekt på livmoren f.eks under menstruasjon. Videre kan et balansert rotchakra bidra til å regulere uregelmessig mens og også redusere symptomer under menopausen. Dessuten kan dansens hofte bevegelser bidra til en redusert smerteopplevelse under fødsel foruten at barnet lettere kommer ned i bekkenet under fødselen.

Bevegelser som sirkler, 8 tall, afro, shimmy er gode for rotchakraet.


2 - Hara:

Nyrene og nervesystemet. Ved stress og frykt produserer nyrene/binyrene adrenalin, dette kan på sikt bidra til ubalanse i nervesystemet. Undulations og bølgende bevegelser i den nedre thorakale delen av ryggen og magen kan hjelpe til med å massere og ”friske opp” nyrene og de indre organene. Shimmy er også revitaliserende/aktiverende for nyrene.

Bevegelser som shimmy, dropp, twist, 8 tall, kameler og bølger gjør godt for dette området.

3 - Solar plexus:

Insulin og fordøyelsessystemet. Ved svakhet i denne delen, kan det oppstå ubalanse i bukspyttkjertel og fordøyelsen. En svak bukspyttkjertel kan forårsake lavt blodsukker – hvor vi så får lyst på søtsaker og karbohydrater, som når er konsumert, bidrar til overproduksjon av blodsukker. Dette kan over tid føre til diabetes. Buskpyttkjertelen påvirker også fordøyelsen. For å ”massere” dette området kan vi bruke 8 tall, bodywaves, undulations og sirkelbevegelser i midtre og nedre del av ryggsøylen.

Messingblåsere og varme/rike melodier aktiverer disse områdene og påvirker insulinproduksjonen og fordøyelses organene rundt – som lever, galleblære, magesekk og tarmer

Bevegelser: undulations, 8 tall, mageruller, bodywaves, sikrelbevegelser i øvre/nedre del av det thorakale området.

4 - Hjertechakra

Et lykkelig hjerte - et sterkt immunforsvar. Thymus, en kjertel som produserer immunceller, ligger inni brystet vårt. Den kan aktiveres ved latt tapping fra utsiden eller ved hjelp av sirkelbevegelser i brystkassen. Dette vil regulere hjerte og sirkulasjonssystemet. Fiolinens myke toner kan for eksempel sette i gang svingende, bølgende bevegelser i brystregionen. Skuldershimmy er også nyttig for å friske opp dette området. Bruk den øvre thorakale delen og nyt øyeblikket. Tymus hviler i kroppens emosjonelle senter – så dans med hjertet.

Danse bevegelser: Bryst sirkler, skulder ruller/shimmy, øvre undulations, sway.

5 - Halschakra

Energi og kommunikasjon. Skjoldbruskkjertelen i halsen styrer metabolisme/stoffskiftet og vekst. Det er også et senter for kommunikasjon, både i forhold til hva du sier til deg selv og til andre. Det være seg å uttrykke egne meninger, behov og følelser samt hvordan du mottar informasjon fra andre. Ved å undertrykke egne meninger og/eller opplevelsen av å ikke bli hørt, kan forårsake problemer med stoffskiftet over tid. Hodesirkler og tøyning av nakken vil bidra til å aktivere dette området. Cymbaler - Artemis '' Drums of the Air er fine rytmer for halschakraet.

Bevegelser: Hode/nakke rotasjon, sidebevegelser

6 - Pineal / 3.øye – Panne chakra

Her ligger pinealkjertelen. Denne kjertelen styrer produksjonen av melatonin som er et hormon som motvirker aldring, utløser pubertet, styrker immunforsvaret, styrer søvnfunksjonen, østrogen rytmen hos kvinner, den regulerer kroppstemperaturen. I tillegg er chakraet sete for vår intuisjon, klarsyn og sjette sans og det er her vi tar inn informasjon fra verden rundt oss. Chakraet er også vårt senter for drømmer og fantasi.

Bevegelser som piruetter, virvling og slørarbeid er aktiviserende. Lette, lyse og melodiøse toner som bidrar til virvlende bevegelser gjør godt for å balansere chakraet.

7 - Krone chakra

Over hodet, overgangen fra den fysiske verden til det åndelige. Sjelens hus. Ved å være tilstede i øyeblikket og danse etter hjertet, nyte og glemme tid og sted vil dansen fungere som en meditasjon i bevegelse. Gjennom dansen kan vi oppnå en tilstand av indre ro som vi med fordel kan ta med oss i hverdagen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar